Πόνος στα δόντια ή οίδημα (πρήξιμο)
Τι πρέπει να κάνω αν το παιδί μου έχει πονόδοντο ή/και έχει πρηστεί;
Τραυματισμός δοντιών(παιδικό τραύμα)
Τα τραύματα στα δόντια είναι πολύ συχνά στα παιδιά. Μετά από κάποιο πιθανό τραυματισμό είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να διατηρούν την ψυχραιμία τους και να εξετάσουν τα ακόλουθα πριν επικοινωνήσουν με τον παιδοδοντίατρο:
- Αν το παιδί παραπονιέται για ζαλάδα, τάση προς έμετο ή λιποθυμία πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον παιδίατρό σας.
- Αν το παιδί τραυματίστηκε σε βρώμικο περιβάλλον, ελέγξτε αν ο εμβολιασμός κατά του τετάνου βρίσκεται ακόμη σε ισχύ.
- Παρατηρήστε εάν υπάρχουν εκδορές ή οίδημα (πρήξιμο) στο πρόσωπο του παιδιού. Σε αυτήν την περίπτωση τοποθετήστε παγοκύστη για λίγα λεπτά και στη συνέχεια επικοινωνήστε με τον παιδοδοντίατρό σας.
Τι πρέπει να κάνω αν χτυπήσει τα παιδικά ή τα μόνιμα δόντια του χωρίς όμως να έχει εμφανή συμπτώματα;
Ακόμα και αν δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα τραυματισμού, καλό είναι να μην αμελήσετε μια επίσκεψη στον παιδοδοντιατρό.
Κι αυτό γιατί ένας τραυματισμός στην περιοχή του στόματος μπορεί να έχει προκαλέσει κάταγμα της ρίζας του δοντιού ή/και την νέκρωση του δοντιού.Με την πάροδο του χρόνου σε ένα τέτοιο δόντι μπορεί να εμφανιστεί αλλαγή του χρώματος, απόστημα και πόνος.
Τι πρέπει να κάνω αν σπάσει κάποιο δόντι μετά από τραυματισμό;
Τι πρέπει να κάνω αν το παιδικό ή μόνιμο δόντι μετατοπιστεί ή κουνηθεί μετά από τραυματισμό;
Μετά από κάποιο τραυματισμό στα δόντια υπάρχει η πιθανότητα το δόντι να έχει αλλάξει θέση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, και δεν είναι σπάνιο να «βυθιστεί» μέσα στα ούλα (ενσφήνωση) ή αντιθέτως να «βγει» λίγο από τη θέση του (εκγόμφωση).
Αν παρατηρήσετε ότι το δόντι του παιδιού σας έχει μετακινηθεί από τη θέση του, προσπαθήστε με μαλακές κινήσεις να το επαναφέρετε στην αρχική του θέση. Παρακινήστε στο παιδί να αποφύγει να δαγκώσει με αυτό το δόντι. Στη συνέχεια επισκεφτείτε αμέσως τον παιδοδοντίατρο, ο οποίος θα επανατοποθετήσει το δόντι και θα το σταθεροποιήσει στη σωστή του θέση.
Τι πρέπει να κάνω αν το μόνιμο δόντι βγει τελείως από τη θέση του μετά από τραυματισμό;
Βρείτε αμέσως το δόντι και ξεπλύνετέ το με κρύο νερό με προσοχή χωρίς να πιάνετε τη ρίζα του. Προσπαθήστε να βάλετε το δόντι ξανά στη θέση του και βάλτε το παιδί να δαγκώσει σταθερά μια γάζα ή βαμβάκι.
Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τοποθετήστε το δόντι σε κρύο γάλα (ιδανικά) ή σάλιο ή νερό και επισκεφτείτε το συντομότερο δυνατό τον παιδοδοντίατρό σας. Όσο νωρίτερα επανεμφυτευτεί το δόντι τόσες περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να σωθεί. Ο χρόνος είναι πολύτιμος!
Τι πρέπει να κάνω αν το παιδικό δόντι βγει τελείως από τη θέση του μετά από τραυματισμό;
Πως μπορώ να προστατέψω το παιδί μου από κάποιο τραυματισμό;
Συμβάματα μετά την οδοντιατρική θεραπεία
Τι πρέπει να κάνω αν το παιδί μου έχει δαγκώσει το χείλος/μάγουλο μετά από την οδοντιατρική θεραπεία;
Αρκετά συχνά, μετά από την οδοντιατρική θεραπεία το παιδί επειδή είναι μουδιασμένο από την τοπική αναισθησία, μπορεί να δαγκώσει ασυναίσθητα το χείλος, το μάγουλο ή τη γλώσσα του δημιουργώντας μια πληγή σαν έγκαυμα.
Σε αυτήν την περίπτωση ασκήστε πίεση στην περιοχή με μια καθαρή γάζα για λίγα λεπτά. Επίσης τοποθετήστε πάγο στην τραυματισμένη περιοχή. Μπορείτε να ανακουφίσετε το παιδί χορηγώντας ένα παυσίπονο, αφού πρώτα επικοινωνήσετε με τον παιδοδοντίατρο.
Τι πρέπει να κάνω αν το παιδί μου έχει αιμορραγία μετά από εξαγωγή δοντιού;
Μετά από εξαγωγή δοντιού είναι φυσιολογικό να υπάρχει μια μικρή αιμορραγία. Εάν η αιμορραγία συνεχίζεται μπορεί να οφείλεται σε γενικά (προβλήματα πήξης του αίματος) ή τοπικά αίτια (το παιδί να ερεθίζει την πληγή).
Είναι σημαντικό να επιβλέπετε το παιδί έτσι ώστε να μην ερεθίζει την περιοχή με το χέρι του ή να ρουφάει το τραύμα.Τοποθετήστε μια καθαρή γάζα στην πληγή και ασκήστε πίεση για λίγα λεπτά. Επαναλάβετε για 2-3 φορές ακόμη. Εάν η αιμορραγία συνεχίζεται επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδοδοντίατρο.