Πότε πρέπει να γίνει η πρώτη επίσκεψη;
Τα παιδιά αλλάζουν τα πρώτα τους δόντια. Γιατί πρέπει να γίνεται τόσο νωρίς αυτή η επίσκεψη;
Η τερηδόνα των δοντιών μπορεί να εμφανιστεί από την πρώτη στιγμή που τα δόντια θα εμφανιστούν μέσα στο στόμα του παιδιού (βρεφική και νηπιακή ηλικία). Η φροντίδα των νεογιλών δοντιών έχει μεγάλη σημασία, διότι εκτός του ότι εξασφαλίζουν τη σωστή μάσηση της τροφής, την ομιλία, την ανάπτυξη των γνάθων και τη γενική υγεία των παιδιών, προετοιμάζουν το έδαφος για την ανατολή των μόνιμων δοντιών.
Έτσι, όταν τα νεογιλά δόντια είναι χαλασμένα, τα μόνιμα δόντια ανατέλλουν σε ένα περιβάλλον γεμάτο από μικρόβια με αυξημένη πιθανότητα να τερηδονιστούν και αυτά με τη σειρά τους σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Είναι σημαντικό από νωρίς να υιοθετούνται οι καλές συνήθειες, ώστε να εξασφαλιστεί η πρόληψη των νόσων του στόματος. Φαίνεται λοιπόν ότι η άποψη ότι τα νεογιλά δόντια δεν χρειάζονται φροντίδα γιατί θα ‘‘πέσουν’’ να είναι εντελώς λανθασμένη.
Τα παιδικά δόντια είναι σημαντικά;
- επηρεάζουν τη σωστή ανάπτυξη του λόγου και τη σωστή άρθρωση των λέξεων
- βοηθούν στη σωστή μάσηση των τροφών
- διατηρούν τον χώρο για την ανατολή και την καθοδήγηση στη σωστή θέση των μονίμων δοντιών
- βοηθούν στην φυσιολογική ανάπτυξη των οστών και των μυών των γνάθων
- τα γερά παιδικά δόντια προσδίδουν ένα όμορφο χαμόγελο στο παιδί και το βοηθούν στην εικόνα πού έχει για τον εαυτό του
- τα χαλασμένα δόντια επηρεάζουν τη γενική υγεία και τη διάθεση του παιδιού, προκαλώντας πόνο και μερικές φορές ακόμα και πυρετό (low grade fever)
Πρέπει να πάω το παιδί μου στον παιδοδοντίατρο;
Ο παιδοδοντίατρος είναι ο εξειδικευμένος οδοντίατρος για παιδιά, ο οποίος αφού ολοκληρώσει τις σπουδές του στην οδοντιατρική και έχει μετεκπαιδευθεί τουλάχιστον για 3 χρόνια σε αναγνωρισμένα πανεπιστημιακά προγράμματα ειδίκευσης στην Παιδοδοντιατρική.
Ο παιδοδοντίατρος είναι ειδικά εκπαιδευμένος να αντιμετωπίζει τις ανάγκες και τα οδοντιατρικά προβλήματα των παιδιών, των εφήβων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες, ή/με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό (π.χ. διαβήτη, καρδιοπάθειες, επιληψία, κυστική ίνωση, αιμορραγικές νόσους, λευχαιμία κτλ), ή/με ιατρικά σύνδρομα (Down, PraderWilli, Apert, Asperger, Williams, Crouzon κτλ), καθώς και παιδιών με οδοντιατρική φοβία ή αυξημένο άγχος και φόβο για τον οδοντίατρο.
Τι κάνει ο Παιδοδοντίατρος κατά την πρώτη επίσκεψη;
Το πρώτο ραντεβού είναι αφιερωμένο στην ενημέρωση των γονέων σχετικά με:
- την διάπλαση, ανατολή και σημασία των νεογιλών και μονίμων δοντιών
- τα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν στα δόντια από την κακή διατροφή
- την πρόληψη της τερηδόνας και της ουλίτιδας, υποδεικνύοντας το σωστό τρόπο βουρτίσματος των δοντιών
- την επίδραση των στοματικών συνηθειών (όπως θηλασμός δακτύλου, πιπίλας) στο στοματογναθικό σύστημα του παιδιού καθώς και πώς και πότε πρέπει αυτές να διακόπτονται
- τη σωστή χρήση του μπιμπερό και την σωστή επιλογή πιπίλας
- τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση τραυματισμού των δοντιών
Η πρώτη επίσκεψη είναι εντελώς ανώδυνη και επιδρά πολύ θετικά στην ψυχολογία του παιδιού γιατί του δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσει το περιβάλλον και τους ανθρώπους με τους οποίους θα συνεργαστεί για να έχει «υγιή δόντια και ωραίο χαμόγελο».
Πως γίνεται η εξέταση σε πολύ μικρά παιδιά;
Η πρώτη εξέταση γίνεται συνήθως με το παιδί στην αγκαλιά της μητέρας ή του πατέρα, με τη μορφή παιχνιδιού, ώστε το παιδί να εξοικειωθεί με το χώρο του ιατρείου, τα εργαλεία, τα μηχανήματα και τη διαδικασία της εξέτασης, η οποία όμως είναι σύντομη αλλά ουσιαστική.
Ο παιδοδοντίατρος διαθέτει την κατάρτιση και τις δεξιότητες ώστε να αποτελέσει η πρώτη επίσκεψη μια ευχάριστη εμπειρία για το παιδί, η οποία και θα το ακολουθεί για όλη του τη ζωή.
Τι πρέπει να πω στο παιδί μου πριν την πρώτη επίσκεψη;
Η προετοιμασία του παιδιού για την πρώτη του επίσκεψη θα πρέπει να γίνει με απλά λόγια και χωρίς πολλές λεπτομέρειες. Μπορεί να γίνει μια αναφορά με ενθουσιασμό ότι ο οδοντίατρος θα μετρήσει τα δόντια και θα δει αν είναι καθαρά. Μην αναφέρετε τις φράσεις ‘‘Μη φοβάσαι’’ ή ‘‘Μην ανησυχείς δεν θα πονέσει’’ γιατί μόνο ανησυχία προκαλείτε.
Θα βοηθούσε πολύ αν του διαβάζατε μια ιστορία ή ένα παραμύθι σχετικά με τον οδοντίατρο (Η Δόνα Τερηδόνα του Ευγένιου Τριβιζά, Ο Ιππόλυτος ο ιπποπόταμος της Ζαραμπούκα, Σοκολάκης και Ζαχαρούλα Τρυποδόντη της Άννας Ράσελμαν,Πηγαίνω στον Οδοντίατρο των εκδόσεων Σαββάλα, The Berenstain bears visit the dentist των Stan και Ian Berenstain, Show me your smile! : A visit to the dentist (Dora the explorer) των Christine Ricci και Robert Roper).
Οδηγίες για μια θετική και Επιτυχημένη πρώτη οδοντιατρική εμπειρία του παιδιού
Η πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι μια καινούρια και «περίεργη» εμπειρία για ένα παιδί. Είναι αναμενόμενο, να νιώθει ανασφάλεια και αγωνία. Οι γονείς πρέπει να έχουν θετική στάση για να μειώσουν την αγωνία και το φόβο.
- προγραμματίζουμε το ραντεβού στον οδοντίατρο όσο πιο νωρίς γίνεται γιατί τότε το παιδί είναι πιο χαλαρό και συνεργάσιμο
- εξηγούμε στο παιδί ότι ο οδοντίατρος είναι φίλος μας που μας βοηθάει να διατηρήσουμε τα δόντια μας υγιή
- προσπαθούμε να μετατρέψουμε την επίσκεψη στον οδοντίατρο σε μια ευχάριστη έξοδο και σε μια αφορμή για ψυχαγωγία
- δεν εκδηλώνουμε οποιονδήποτε φόβο ή άγχος που μπορεί να έχουμε εμείς οι ίδιοι για την επίσκεψη στον οδοντίατρο και άθελα μας να μεταφέρουμε στο παιδί
- ουδέποτε χρησιμοποιούμε την επίσκεψη στον οδοντίατρο σαν τιμωρία ή απειλή
- δεν πιέζουμε τα παιδιά να πάνε στον οδοντίατρο
- δεν λέμε λέξεις που μπορεί να το φοβίσουν (πόνος, φόβος, τσίμπημα, ένεση, βελόνα)
- δεν διηγούμαστε στο παιδί τρομακτικές ιστορίες και επώδυνες εμπειρίες μας για τον οδοντίατρο
Μπορώ να μείνω μαζί με το παιδί μου κατά τη διάρκεια της εξέτασης;
Οι γονείς των μικρών ασθενών είναι ευπρόσδεκτοι στον κλινικό χώρο, καθώς τα μικρά παιδιά αντιμετωπίζουν καλύτερα τις νέες καταστάσεις, όταν είναι μαζί τους κάποιο οικείο πρόσωπο (κυρίως παιδιά <4 ετών). Ωστόσο σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις ίσως σας ζητηθεί να περιμένετε στην αίθουσα αναμονής, αφού έχετε πρώτα ενημερωθεί γι΄αυτό.
Εάν ο ένας από τους δύο γονείς δεν νοιώθει άνετα/φοβάται τον οδοντίατρο, καλό θα ήταν να μην συνοδέψει το παιδί στην πρώτη του επίσκεψη, καθώς τα παιδιά εύκολα αντιλαμβάνονται την ανησυχία, τον δισταγμό ή τον φόβο του γονιού για τον οδοντίατρο. Επίσης είναι χρήσιμο να παραμένετε παθητικοί παρατηρητές κατά τη διάρκεια της εξέτασης, όπου δημιουργείται η σχέση ανάμεσα στον παιδοδοντίατρο και το παιδί.